cultuur

Vijf gruwelijk uit de hand gelopen feesten

Door Tomasz Blom - 07 april 2014

Een Amerikaans Spring Break-feest op de Universiteit van California in Santa Barbara ontaarde zaterdagavond in massale rellen. Het is niet de eerste keer dat een feestelijk evenement uitloopt in een dramatische gebeurtenis.

Het feest op de Amerikaanse campus escaleerde nadat de politie melding kreeg van twee steekpartijen. Studenten belaagden vervolgens de politie die polshoogte kwam nemen. Twee agenten raakten hierbij gewond. Het feest liep uit op gewelddadige rellen en de politie zette enkele honderden agenten in. Tegen de ochtend had de politie zo’n honderd arrestaties verricht.

In het verleden liepen vaker feesten en festivals uit de hand. Elsevier.nl zet vijf opvallende desastreuze evenementen op rij:

1. Altamont

Het gratis Altamont-festival in Californië had de intentie het ‘Woodstock’ van de Westkust te worden. Desondanks loopt het concert in 1969 uit op een groot drama.

De beveiliging van het concert was voor zo’n 400 euro aan bier uitbesteed aan leden van de Hells Angels motorclub. Tijdens het optreden van Rolling Stones haalt een van de bezoekers een ongeladen revolver tevoorschijn. Daarop steekt een Hells Angel de man dood.

In het latere gewoel komen nog eens twee bezoekers om het leven doordat ze slapend overreden worden. Een derde persoon overlijdt doordat hij in een sloot verdrinkt. Veel zien het desastreuze concert als het eindpunt van de onschuldige hippiecultuur van de jaren zestig.

2. Woodstock ’99

Een modernere remake van het befaamde Woodstockfestival uit 1969, op het platteland van de staat New York, ontaardt in 1999 op de laatste dag in rellen, verkrachtingen en massale vernielingen. Tijdens het afsluitende concert van de rockband Red Hot Chili Peppers vat onder meer een geluidstoren vlam.

De bezoekers van het driedaagse festival hadden te kampen met extreme temperaturen van rond de 38 graden. Daarnaast waren er te weinig sanitaire faciliteiten voor de tweehonderdduizend festivalgangers. Ondanks alle goede bedoelingen van de organisatie om een muziekfestijn neer te zetten, noemde een Amerikaanse krant de laatste dag van het festival ‘the day the music died’.

3. Love Parade Duisburg

In 2010 eindigt The Love Parade in een gitzwart drama. Het techno-evenement heeft plaats in Duisburg en trekt zo’n vierhonderdduizend bezoekers. Omdat de enige ingang tot het terrein veel te smal is, ontstaan er de hele dag opstoppingen bij de toegang tot het feest.

Aan het einde van de middag slaat het noodlot toe en komen honderden bezoekers in de verdrukking. Er vallen 509 gewonden en 21 personen komen om het leven.

4. Voetbalhuldigingen

Hoewel voetbalhuldiging bedoeld zijn als een vrolijk feest, verlopen de afgelopen jaren een aantal huldigingen niet zonder slag of stoot. Bij het laatste kampioenschap van Feyenoord in 1999, ontstaan er bijvoorbeeld massale rellen op de Coolsingel en het Stadhuisplein. De Mobiele Eenheid rukt met driehonderd man uit en verricht talloze arrestaties.

In 2006 slopen Ajax-hooligans het Leidseplein tijdens de viering van het behalen van de KNVB-beker door Ajax en in 2011 gaat het opnieuw mis als er zo’n tachtigduizend man samenkomen op het Museumplein om de dertigste landstitel te vieren. Het Stedelijk Museum loopt hierbij zo’n 400.000 euro aan schade op als tweehonderd supporters op het gebouw klimmen voor een beter uitzicht. Sindsdien vinden de Ajax huldigingen plaats op een parkeerplaats naast voetbalstadion de Amsterdam Arena.

5. Project X

In 2008 nodigt de Australische Corey Wothington zo’n vijfhonderd vrienden uit voor een feest bij hem thuis. Terwijl zijn ouders op vakantie zijn, loopt het feest gigantisch uit de hand. De feestgangers veroorzaken bijna 14.000 euro aan schade en de politie moet helikopters en honden inzetten om het feest te beëindigen.

Het wilde feest vormt de inspiratie voor de filmkomedie Project X. In deze film uit 2012 loopt een tienerfeest op dezelfde manier uit de hand.

Enkele maanden na het verschijnen van de film in de Nederlandse bioscoop, krijgt Nederland zijn eigen Project X. In september stuurt een 15-jarig meisje uit Haren een openbare uitnodiging voor haar zestiende verjaardagsfeest naar 78 van haar Facebook-vrienden. Op deze manier kunnen vrienden andere vrienden uitnodigen.

Het aantal genodigden groeit in korte tijd explosief. Een dag later staat de teller op 16.000 aanmeldingen. Hoewel de ouders van het meisje het feest vrij snel afblazen, lanceren anderen nieuwe evenementen onder de naam Project X Haren.

Uiteindelijk zijn er zo’n 250.000 genodigden, waarvan er een paar duizend daadwerkelijk naar het Groningse dorp komen. Aanvankelijk verloopt de avond rustig, maar uiteindelijk ontstaan er rellen. De politie zet in totaal vijfhonderd man in. De schade wordt op ruim een miljoen euro geschat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.