cultuur

Wim Pijbes zinspeelt op uitbreiding van Rijksmuseum

Door Shari Deira - 11 april 2014

Het Rijksmuseum wordt volop bezocht nadat het jarenlang was gesloten voor renovatie. Het is niet uitgesloten dat er weer wordt verbouwd in het museum. Een uitbreiding, in de vorm van een paviljoen of een nieuwe vleugel, is niet ondenkbaar.

Directeur Wim Pijbes zegt dat vrijdag in het AD. De extra ruimte is nodig om collectie twintigste eeuw verder uit te breiden.

Collectie

Er was kritiek op de afdeling twintigste eeuw, omdat deze te weinig het verhaal van de Tweede Wereldoorlog zou vertellen. Pijbes zegt dat de collectie nieuw is in het Rijksmuseum en dat er nog meer wordt gekocht en geschonken.

‘Ik zou bijvoorbeeld nog wel een schilderij van Willem de Kooning willen hebben.’ Maar daarvoor is wel extra ruimte nodig.

‘Ik acht het niet ondenkbaar dat er een uitbreiding, een paviljoen of vleugel, aan het gebouw nodig is om de objecten uit de vorige eeuw goed te blijven etaleren,’ zegt Pijbes. Die plannen zijn niet meteen gerealiseerd bij de verbouwing, omdat de collectie daar nog ‘niet rijp’ voor was.

Gedachten

De plannen van Pijbes zijn nog niet heel concreet. ‘Waar de nieuwe vleugel moet komen, ga ik nog niet zeggen. Ik heb er wel wat gedachten over,’ zegt de museumdirecteur.

Pijbes werd in december door Elsevier gekozen als Nederlander van het Jaar. Hij heeft als geen ander, een stempel op het jaar gedrukt. ‘Pijbes hield in 2013 voortdurend alle ogen op zich gericht,’ zei Elsevier-hoofdredacteur Arendo Joustra.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.