cultuur

Zeven presentatoren publieke omroep hebben topsalaris

Door Shari Deira - 30 april 2014

Nog steeds zijn er presentatoren die meer verdienen dan de Balkenendenorm van 230.000 euro. Een presentator van de VARA krijgt met een jaarsalaris van 502.968 euro het meest van de presentatoren.

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft woensdag bekendgemaakt dat in totaal zeven presentatoren boven de norm uitkomen. In 2012 verdienden nog tien presentatoren meer dan de Balkenendenorm, vorig jaar waren het er ook zeven.

Belastinggeld

De NPO noemt geen namen, maar waarschijnlijk is de presentator die ruim een half miljoen euro verdient DWDD-voorman Matthijs van Nieuwkerk.

Het salaris van televisiepersoonlijkheden die boven de Balkenendenorm uitkomen, betaalt de NPO naar eigen zeggen zelf. Deze salarissen worden ‘niet gefinancierd vanuit belastinggeld’, staat in een verklaring.

Bv

Een VARA-presentator die meer verdient dan de Balkenendenorm werkt vanuit een bv. Omdat deze presentator niet in dienst is van de omroep, geldt voor hem of haar de Balkenendenorm niet. Vorig jaar waren dat er nog twee.

Hoeveel verdienen de presentatoren met een topsalaris?
1. VARA-presentator 502.968 euro
2. VARA-presentator 455.000 euro
3. TROS-presentator 339.088 euro
4. TROS-presentator 279.417 euro
5. VARA-presentator 240.000 euro (vanuit bv)
6. BNN-presentator 225.000 euro
7. BNN-presentator 214.160 euro

Sinds 2009 bestaat de beloningscode presentatoren in de publieke omroep. In de code werd vastgelegd dat maximaal vijf televisiepresentatoren en drie radiopresentatoren boven de Balkenendenorm mogen uitkomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.