cultuur

Zonnebloem gaat alsnog aangifte doen tegen Jakhals Erik

Door Tom Reijner - 14 april 2014

De Nationale Vereniging de Zonnebloem heeft besloten om officieel aangifte te doen tegen ‘Jakhals’ Erik Dijkstra van het VARA-tv-programma De Wereld Draait Door wegens het gooien van een bierflesje naar een boot van de vereniging.

Aangifte is nodig omdat de politie anders geen vervolgonderzoek kan uitvoeren. ‘Afgelopen zaterdag is de waterpolitie ter plaatse geweest en heeft een proces verbaal opgemaakt van het voorval,’ zegt directeur Noud van Rooij in een verklaring op de website.

‘Om de zaak verder te kunnen onderzoeken, is een aangifte vereist. Wij zijn het aan onze passagiers verplicht om dit vervolgonderzoek plaats te laten vinden.’

Excuses

Dijkstra gooide in een item voor het tv-programma, waarin hij zanger van de Duitse rockformatie Rammstein interviewde, vanaf grote hoogte een aluminium bierflesje richting een rondvaartboot van de Zonnebloem.

Het flesje miste op een haar na een vrouw met een verstandelijke beperking. Nadien ontstond ophef over het incident. Daarop besloot Dijkstra zijn excuses aan te bieden aan de Zonnebloem.

Volgens hem was het een ‘ontzettende stomme en onnadenkende actie’. De directeur van de vereniging stelde hem voor dat hij een paar dagen mee zou gaan lopen met de Zonneboem. De Jakhals heeft dat aanbod geaccepteerd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.