cultuur

Amerikaanse auteur Maya Angelou thuis overleden

Door Shari Deira - 28 mei 2014

De Amerikaanse auteur Maya Angelou is thuis in haar woonplaats Winston-Salem, North Carolina, overleden. Behalve schrijfster was Angelou ook lerares, zangeres en danseres. Maya Angelou is 86 jaar geworden.

De burgemeester van Winston-Salem heeft het overlijden van Angelou, die in 1928 in St. Louis werd geboren, bevestigd.

Maya Angelou is vooral bekend van de roman I Know Why the Caged Bird Sings, dat in 1970 werd uitgebracht. In het boek schrijft Angelou deels over haar eigen leven. Ze groeide op in het door racisme geplaagde zuiden.

Onderscheiding

In 2011 kreeg ze van de Amerikaanse president Barack Obama een Medal of Freedom, de hoogste Amerikaanse onderscheiding voor burgers.

Toen Angelou veertien jaar was, verliet ze de middelbare school. Ze werd de eerste zwarte trambestuurder van San Francisco. Later keerde zij terug naar school en haalde Angelou haar diploma.

Gast

Angelou raakte geïnteresseerd in dans en muziek, trad op in opera’s en nam zelf een album op. Eind jaren vijftig werd ze lid van het schrijversgilde van Harlem in New York. Ze vergaarde liefst dertig eredoctoraten en werd dan ook doctor Angelou genoemd.

Een bekende vriendin van Angelou is talkshowkoningin Oprah Winfrey. Diverse keren was ze te gast in The Oprah Winfrey Show, waar zij veel levensadviezen gaf. Ze was ook samen met Martin Luther King actief in de burgerrechtenbeweging.

Bekijk het fragment van Maya Angelou in The Oprah Winfrey Show in 1997

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.