cultuur

Bevoordeelde NOS de PvdA tijdens verkiezingsuitzending?

Door Shari Deira - 28 mei 2014

Binnen de VVD, SP, PVV en D66 is vorige week onvrede ontstaan over de NOS die de PvdA zou bevoordelen tijdens een cruciale verkiezingsuitzending. Door alleen sociaaldemocraten uit te nodigen, was het evenwicht volgens de partijen zoek.

Uit een interne memo die in het bezit is van De Telegraaf blijkt dat het conflict hoog opliep. De NOS betichtte de vier partijen zelfs van chantage.

Opzet

Het gaat om een uitzending op de avond voor de stembusgang van 22 mei. De NOS nodigde PvdA-leider Diederik Samsom, minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën) en de Europese kandidaat voor de PvdA Paul Tang uit.

‘Een buitengewoon onevenwichtige opzet,’ staat in de memo. ‘Het is alsof je met voetbal een team een speler extra geeft, die toevallig altijd scoort in de linkse hoek van het doel,’ zegt een betrokkene tegen de krant.

De partijen vonden de opzet niet eerlijk en zeiden dat zij deelname aan het programma zouden heroverwegen als de NOS niet zou kiezen voor een andere opzet. Uiteindelijk kwamen van de partijleiders alleen Sybrand van Haersma Buma (CDA) en Samsom naar de uitzending.

Boos

In de memo is ook te lezen dat de partijen boos waren over ‘de valse geschiedschrijving’ van NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff. Hij zei in het Radio 1 Journaal dat het de bedoeling was om de Europese lijsttrekkers uit te nodig, premier Mark Rutte (VVD) en minister Dijsselbloem.

‘Domweg niet,’ zegt een VVD’er. Rutte zou pas in tweede instantie zijn uitgenodigd om aanwezig te zijn bij het programma.

Gelauff spreekt tegen dat de PvdA werd bevoordeeld met drie sprekers. Naast Rutte was ook VVD-leider Halbe Zijlstra uitgenodigd. ‘Je kan ook zeggen: twee VVD’ers hebben geweigerd. Ik zag de premier ondertussen wel campagne voeren voor de VVD.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.