cultuur

Collectie Cornelius Gurlitt gaat naar Kunstmuseum Bern

Door Servaas van der Laan - 07 mei 2014

De enorme collectie die de Duitse verzamelaar Cornelius Gurlitt heeft nagelaten, gaat naar het Kunstmuseum in het Zwitserse Bern. Het museum zegt geen enkele relatie met Gurlitt te hebben, maar is hoe dan ook ‘erg dankbaar’.

Dat melden Duitse media woensdag.

Donderslag

Een woordvoerder bevestigt de gift van Gurlitt maar heeft geen idee waarom de Duitser voor zijn museum heeft gekozen. ‘Het bericht over de waardevolle nalatenschap kwam als een donderslag bij heldere hemel,’ zegt een zegsman van Stichting Kunstmuseum Bern.

Het Kunstmuseum Bern is het oudste kunstmuseum van Zwitserland. Het gebouw herbergt werken van onder anderen Vincent van Gogh, Franc Marc en Henri Matisse.

Meesterwerken

Door de gift van Gurlitt kan het museum ruimte gaan vrijmaken voor meesterwerken van Claude Monet, Edouard Manet, Paul Klee en Marc Chagall.

Een maand geleden trof Gurlitt met de lokale overheid in München een regeling over een onderzoek naar de herkomst van de schilderijen. Gurlitt kwam overeen dat, in geval het gestolen werken betrof, de schilderijen bij de rechtmatige eigenaar moeten worden gebracht. De in het testament genoemde ‘erven’ zullen zich hierbij neer moeten leggen.

Gurlitt overleed dinsdag in zijn huis in München op 81-jarige leeftijd. Hij zou erg boos zijn geweest op de Duitse overheid omdat die zijn collectie zo vlak voor zijn dood van hem had afgenomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.