cultuur

Hoogstwaarschijnlijk roofkunst in Rijksmuseum en Het Loo

Door Shari Deira - 14 mei 2014

In kunstcollecties van Paleis Het Loo, het Rijksmuseum en drie andere musea is hoogstwaarschijnlijk roofkunst ontdekt. Het gaat om vijftien delen van een kostbaar porseleinen Meissen-servies van de joodse familie Gutmann.

De kunst zou in 1934 onder de dwang van de nazi’s zijn geveild. Onderzoeksbureau Artiaz ontdekte de kunst in een oude veilinggids, zegt onderzoeker Arthur Brand na berichtgeving hierover in De Telegraaf.

Bord

Zes serviesdelen die in de oude veilinggids prijken, staan tegenwoordig in Het Loo en nog eens zes in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Het Rijksmuseum in Amsterdam, het Streekmuseum in Tiel en het Historisch Museum in Deventer hebben elk een bord in hun collectie.

Een woordvoerder van Stichting Paleis Het Loo Nationaal Museum zegt tegen de krant de melding ‘zeer serieus’ te nemen. ‘Wij gaan onmiddellijk een herkomstonderzoek instellen.’

Cadeau

Het zogeheten Meissen-servies was ooit van de stadhouder Willem V en is beschilderd met Nederlandse dorps- en stadsgezichten. Willem V kreeg het servies cadeau rond 1774 van de VOC. Hij verkocht het servies tijdens zijn ballingschap in Engeland.

Herbert Gutmann, zoon van een bankier, kocht 26 delen. Hoeveel de delen precies waar zijn, wil Brand niet zeggen. Het zou om tien- tot honderdduizenden euro’s kunnen gaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.