cultuur

Hotspot: bijzondere creaties bij Librije’s tweelingzusje

Door Vincent van Dijk - 01 mei 2014

Het fameuze Waldorf Astoria opent vandaag een luxe hotel in Amsterdam. Het restaurant werd opgezet in samenwerking met De Librije, de enige Hollandse trots in de internationale restaurant-top 50.

De naam Librije’s Zusje Amsterdam doet vermoeden dat het Nederlandse toprestaurant een keten is geworden, maar binnen krijg je gelukkig alles behalve het ketengevoel. In designerkleding gehulde hosts zoeven over het glimmende marmer als je binnenkomt in de zes statige grachtenhuizen die met elkaar zijn verbonden.

Het zeer ruim opgezette en klassieke restaurant met kroonluchter en gouden spiegels kijkt uit over een prachtige binnentuin. Hier wordt helaas niet geserveerd.

Waldorfsalade

Bij het tweelingzusje eet je bijzondere creaties als kabeljauwrug, gedrenkt in groene thee met passievrucht, bruinwier, kokkels, boontjes en radijs of Kamper lam met boomtomaat, aubergine en ansjovis. Prachtig gestyled en uitmuntend van smaak, textuur en kleurstelling. Als dessert wordt met een culinaire knipoog een moderne interpretatie van de Waldofsalade gepresenteerd.

Wil je liever het origineel proeven, dan kun je terecht in de Peacock Alley lounge, vernoemd naar het legendarische restaurant in het New Yorkse Waldorf Astoria.

Chocoladelipjes

Jonnie Boer verbindt zijn naam aan dit hoofdstedelijke hotelrestaurant, maar het wordt gerund door zijn oud-leerling Sidney Schutte die naast klassiekers van de zes jaar geleden geopende Zwolse zus gelukkig ook zijn eigen gerechten bedenkt.

Echtgenote Thérèse Boer komt terug in de bij de koffie geserveerde knalrode chocoladelipjes, die ons helaas wakker kussen uit een prachtige culinaire, maar uiteraard niet spotgoedkope droom.

Trendwatcher Vincent van Dijk van HBMEO eet al 12 jaar lang elke dag in restaurants.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.