cultuur

Ilja Leonard Pfeijffer wint Libris Literatuur Prijs 2014

Door Tom Reijner - 13 mei 2014

Ilja Leonard Pfeijffer heeft de Libris Literatuur Prijs 2014 gewonnen met het boek La Superba. De Nederlandse schrijver kreeg de prijs voor de beste Nederlandstalige roman dinsdagavond in het Amstel Hotel in Amsterdam.

Aan de prijs is een bedrag van 50.000 euro verbonden.

Ode

De jury, die dit jaar onder leiding stond van journalist Paul Witteman, vindt het boek ‘een belangrijke roman met universele zeggingskracht, die de komende jaren vele nieuwe lezers verdient, ook buiten ons eigen taalgebied’.

Bovendien is het ‘een ode aan de verbeelding’. De jury was unaniem, gaf Witteman toe tijdens een live-uitzending van Nieuwsuur.

Circus

Pfeijffer liet de genomineerden Tom Lanoye, Marente de Moor, Jeroen Theunissen, Stefan Hertmans en Robbert Welagen achter zich.

De schrijver, die met zijn boek een lofzang op de Italiaanse stad Genua wilde brengen, sprak van tevoren over een ‘commercieel circus’, maar toonde zich in Nieuwsuur toch erg blij met de gewonnen prijs. Vorig jaar won Tommy Wieringa met zijn boek Dit zijn de namen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.