cultuur

Ilse de Lange en Waylon door naar finale Eurovisiesongfestival

Door Servaas van der Laan - 06 mei 2014

Ilse de Lange en Waylon hebben met het liedje Calm after the storm de finale van het Eurovisiesongfestival gehaald. Ook Rusland haalde, onder boegeroep, de finale van het liedjesfestival.

Net als vorig jaar werd lang gewacht met het bekendmaken van de Nederlandse deelname aan de finale.

Boegeroep

Naast Nederland kwalificeerden ook Montenegro, Hongarije, IJsland, Zweden, San Marino, Armenië, Azerbeidzjan, Oekraïne, Rusland zich. Die laatste kandidatuur was niet zonder controverse. Bij het noemen van Rusland steeg een boegeroep op in de zaal.

Oekraïne kon op veel sympathie rekenen en bereikte ook de finale. Donderdag worden de andere tien kandidaten bekendgemaakt. De finale is zaterdag in de B&W Hallerne in Kopenhagen.

Jury

De uitslag werd bepaald aan de hand van de stemmen van miljoenen tv-kijkers en namens alle 37 landen een vijfkoppige vakjury, die al op basis van de generale repetitie maandagavond haar punten had uitgedeeld. Namens Nederland zaten platenbaas Tony Berk, musicalacteur Freek Bartels, 3FM-dj Sander Lantinga en oud-songfestivaldeelneemsters Ruth Jacott en Marlayne Sahupala in de jury.

Vorig jaar zong Anouk Nederland voor het eerst in negen jaar weer in de finale. Met het nummer Birds eindigde ze in het Zweedse Malmö op de negende plek

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.