cultuur

‘Intelligentie is complex systeem met wisselende factoren’

09 mei 2014

De mysterieuze bron. De heilige graal. De ultieme factor die alles waartoe we in staat zijn, moet verklaren. Dat is onze onzinnige kijk op intelligentie, vindt Han van der Maas, hoogleraar psychologische methodenleer van de Universiteit van Amsterdam.

De eigenwijze hoogleraar haalt in een interview de gangbare opvattingen over intelligentie onderuit en vervangt die in de speciale Elsevier-editie Ons IQ met een geheel nieuwe eigen theorie.

Revolutionair

Intelligentie is volgens Van der Maas een complex systeem van voortdurend wisselende factoren die elkaar wederzijds beïnvloeden, net zoals het ecosysteem of het economische systeem.

Zijn theorie is volgens de hoogleraar ‘revolutionair en elegant’ omdat die als enige kan verklaren waarom er zoveel verschil in capaciteiten is tussen mensen. En waarom de capaciteiten van een mens tijdens zijn leven alsmaar blijven veranderen.

Hersenen

Hóe dat gebeurt, komt ook uitgebreid aan bod in Ons IQ. ‘Onze hersenen passen zich voortdurend aan, dat kunnen we zien. De manier waarop is bepalend voor onze intelligentie,’ legt hoogleraar neuropsychologie Hilleke Hulshoff Pol uit.

Kunnen we ons brein dan ook helpen om slimmer te worden? Jazeker. Lees in Ons IQ de vele tips van de experts.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.