cultuur

Iraanse president niet blij met oppakken jongeren om ‘Happy’

Door Tom Reijner - 22 mei 2014

De Iraanse president Hassan Rouhani is niet te spreken over de arrestatie van zes jongeren die dansten op het lied ‘Happy’ van de Amerikaans artiest Pharrell. Op Twitter verspreidde Rouhani donderdag opnieuw de boodschap: ‘Gelukkig zijn is een mensenrecht.’

Iran moet niet zo streng zijn tegen jongeren die hun vreugde tot uitdrukking willen brengen, was de boodschap van de president. Afgelopen weekeinde nog gaf president Rouhani een toespraak waarin hij opriep de vrijheden van internet te omarmen.

Maar in feite kan hij weinig tegen dit soort acties doen, omdat de werkelijke macht in de islamitische republiek bij de geestelijk leiders ligt.

Playbacken

De drie mannen en drie vrouwen playbackten in de video op de hit van Pharrell en dansten daarbij door de straten van de Iraanse hoofdstad Teheran.

De vrouwen droegen daarbij geen hoofddoekjes, terwijl dat wel verplicht is. Doordat de opname verscheen op YouTube en werd besproken in de buitenlandse media, namen de autoriteiten er kennis van.

Losbandig

De machthebbers oordeelden dat de video te losbandig was. De zes werden na een publiekelijk excuus op de televisie woensdag na een dag vrijgelaten.

De arrestatie veroorzaakte wereldwijd verontwaardiging. Ook Pharrell Williams, die met zijn lied ‘Happy’ een monsterhit scoorde, was kritisch over het oppakken van de jongeren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.