cultuur

Minister Frans Timmermans houdt zesde H.J. Schoo-lezing

Door Lucas Gasthuis - 20 mei 2014

Minister Frans Timmermans (PvdA) van Buitenlandse Zaken houdt dinsdagavond 2 september op uitnodiging van weekblad Elsevier in de Rode Hoed in Amsterdam de zesde H.J. Schoo-lezing. Timmermans zal zijn langetermijnvisie uiteenzetten op het Europese en Nederlandse veiligheidsbeleid in het licht van de geopolitieke ontwikkelingen aan de oostgrens van de Europese Unie

Timmermans houdt de publiekslezing op uitnodiging van de redactie van Elsevier, die de lezing jaarlijks organiseert op de eerste dinsdag van september.

De H.J. Schoo-lezing is genoemd naar H.J. Schoo, de in 2007 overleden voormalige hoofdredacteur van Elsevier, adjunct-hoofdredacteur van de Volkskrant en uitgever van Vrij Nederland en Opzij.

Vorig jaar werd de H.J. Schoo-lezing gehouden door minister-president Mark Rutte (VVD). Eerdere sprekers waren Meindert Fennema, Frans Vera, Frits Bolkestein en Thierry Baudet.

Aparte kijk

Arendo Joustra, hoofdredacteur van Elsevier: ‘Ik ben erg benieuwd naar de visie van Timmermans. Door zijn kennis van het Russisch en zijn langdurige verblijf in Rusland heeft hij een aparte kijk op het land en zijn leiders. Daarbij is het goed mogelijk dat de situatie in Oekraïne een impuls zal zijn voor de Europese samenwerking op het gebied van buitenlands beleid en defensie. Een beetje zoals de eurocrisis tot een nauwere financieel-economische samenwerking in Europa heeft geleid.’

Timmermans is ook gevraagd terug te kijken op zijn rol in het begin van de crisis in Oekraïne en aan te geven hoe hij staat ten opzichte van het Amerikaanse verzoek om de Nederlandse defensie-uitgaven te verhogen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.