cultuur

Omstreden Duitse kunsthandelaar Cornelis Gurlitt overleden

Door Servaas van der Laan - 06 mei 2014

De Duitse kunsthandelaar Cornelius Gurlitt (81) is overleden. In het huis van Gurlitt in München werd in 2012 een kunstschat aangetroffen die in beslag werd genomen omdat het om roofkunst van de nazi’s zou gaan.

De dood van Gurlitt werd dinsdag door persbureau dpa bekendgemaakt.

Kunstverzameling

Gurlitt was de zoon van kunsthandelaar Hildebrand Gurlitt die een enorme kunstverzameling bezat. De werken werden direct na de Tweede Wereldoorlog weer teruggegeven aan Gurlitt senior omdat hij de schilderijen op rechtmatige wijze had gekocht.

In de jaren dertig hebben veel musea en verzamelaars vrijwillig kunst ingeleverd om hun collectie te ‘zuiveren’ en Gurlitt betaalde spotprijzen voor de werken.

Opnieuw ontdekt

Hildebrand Gurlitt verloor in de jaren dertig zijn baan als museumdirecteur, omdat zijn grootmoeder joods was. Toen hij in 1956 overleed, erfde zijn zoon Cornelius de werken. Die hield de collectie in stand en verkocht zo nu en dan eens wat om in zijn levensonderhoud te kunnen voorzien.

De enorme collectie van 1.406 werken van onder anderen Pablo Picasso, Henri Matisse, Paul Klee en Marc Chagall werd in 2012 opnieuw ontdekt bij een onderzoek naar belastingontduiking. Vermoed wordt dat zeker driehonderd werken door de nazi’s in beslag waren genomen en toebehoren aan joodse families. De onderzoeken naar deze werken lopen nog steeds. Naar schatting is de collectie van Gurlitt meer dan een miljard euro waard.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.