cultuur

Ook Iraanse jongeren willen gewoon ‘happy’ zijn

Door Servaas van der Laan - 06 mei 2014

Wie nog geen eigen versie van het liedje ‘Happy’ van Pharrell Williams heeft gemaakt, telt niet mee. Ook in Iran gebruiken jongeren de wereldhit om te laten zien hoe ‘happy’ ze zijn.

In Iran luisteren jongeren naar popmuziek, rock en blues. Geliefden genieten in de bioscoop van de laatste film uit Hollywood en modebewuste dames slaan geen modetrend over.

Strenge religie

Het is niet echt het beeld dat het westen heeft bij jongeren die opgroeien in de huidige Islamitische Republiek Iran. In het streng religieuze land staan zweepslagen en gevangenisstraf op dansen en drinken in de openbare ruimte. Maar jonge Iraniërs weten maar al te goed hoe ze die verboden kunnen omzeilen.

De hype rond het liedje Happy van de Amerikaanse zanger en producer Pharrell Williams is Iran dan ook zeker niet voorbij gevlogen. Wereldwijd domineert het vrolijke nummer de hitlijsten. Op YouTube circuleren huis-tuin-en-keuken versies van jongeren uit Nederland, Duitsland, Italië, Albanië, Verenigde Staten, Armenië en vele andere landen.

Iraanse hipsters

En ook Iran kan aan de lange lijst worden toegevoegd. Zes jongeren uit Teheran maakten met hun iPhone 5 hun eigen versie. De hipsters huppelen vrolijk en klappend langs de camera. Geen afdekkende doeken maar kleurrijke bandana’s sieren haardossen die doen terugdenken aan de hippietijd. Hier en daar wordt zelfs brutaal een sigaret opgestoken.

In een andere versie dansen de jonge Iraniërs stout rond bekende bouwwerken  en op pleinen in Teheran. ‘Opdat de wereld ons hoort,’ is te lezen in de aftiteling van één van de filmpjes. Ondanks dat de religieuze leiders ze het leven zuur proberen te maken, willen Iraanse jongeren ook gewoon ‘happy’ zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.