cultuur

Oostenrijkse Conchita Wurst wint Songfestival, Nederland tweede

Door Tom Reijner - 10 mei 2014

De Oostenrijkse Conchita Wurst, ‘de vrouw met baard’, heeft zaterdagavond het Eurovisie Songfestival gewonnen. Ook Nederland deed het erg goed. Waylon en Ilse DeLange behaalden met hun country-liedje Calm after the Storm de tweede plek.

In de finale kreeg de Nederlandse gelegenheidsformatie 238 punten, maar tegen Oostenrijk waren Waylon en DeLange niet opgewassen.

Spanning

Wurst sleepte 290 punten binnen met het liedje Rise Like A Phoenix. Zweden eindigde als derde met 218 punten voor het nummer Undo van Sanna Nielsen.

De spanning liep tijdens de verdeling van de punten sterk op, maar nog voor alle landen hun punten hadden gegeven, was duidelijk dat de Oostenrijkse act had gewonnen.

Favorieten

Ruim 180 miljoen kijkers in 45 landen zagen DeLange en Waylon, bijgestaan door hun drie bandleden, zaterdag als 24ste van de 26 kandidaten hun liedje uitvoeren. Het publiek in de uitverkochte B&W Hallerne in het Deense Kopenhagen reageerde erg enthousiast na afloop van het optreden.

De liedje van Waylon en Ilse DeLange werd de afgelopen dagen, na het goede optreden dinsdag tijdens de eerste halve finale, steeds populairder.

Op een gegeven moment stond het bij de wedkantoren in de top drie. Calm after the Storm behoorde vooraf niet tot de favorieten. De favorietenrol was wel weggelegd voor Oostenrijk, Zweden en Denemarken.

Volgend jaar is het liedjesfestijn in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen.

Conchita Wurst zegevierde – bron: AFP

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.