cultuur

Oudgedienden bijten in stof: debutant Nolet wint Gouden Strop

Door Lucas Gasthuis - 29 mei 2014

Auteur Donald Nolet heeft het spannendste boek van dit jaar geschreven. In Pakhuis de Zwijger in Amsterdam kreeg hij op de Avond van het Spannende Boek donderdag De Gouden Strop 2014.

Nolet kreeg de prijs voor zijn thriller Versleuteld, dat is uitgebracht bij uitgeverij Cargo.

Japans

Nolet, die Japans studeerde en copywriter is in de reclamebranche, versloeg ervaren bestsellerauteurs als Tomas Ross (De tweede november) en Esther Verhoef (De kraamhulp).

De twee andere titels op de shortlist waren Tango assassino van de Vlaming Patrick Conrad en Zielloos van Corine Hartman, die ook wel ‘de Nederlandse Karin Slaughter’ wordt genoemd.

Heerlijke pageturner

Volgens het juryrapport overtuigde Versleuteld het meest, omdat het verhaal over een kleinzoon op zoek naar zijn grootvader en diens rol in de Tweede Wereldoorlog ‘volledig overtuigt’: ‘Het is een verhaal waarin spanning, humor en informatie zich moeiteloos afwisselen’. Nolet is volgens het rapport een ‘geweldig talent dat een voldragen en heerlijke pageturner heeft geschreven.’

Dit jaar werden er negentig thrillers ter beoordeling ingezonden. Het was de eerste keer dat uitgevers voor een beoordeling door de Gouden Strop-jury moesten betalen. De uitreiking van de prijs betekent de opmaat voor de Maand van het Spannende Boek, die de hele maand juni duurt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.