cultuur

The Godfather-cameraman Gordon Willis overleden

Door Tomasz Blom - 19 mei 2014

Gordon Willis, de filmer die verantwoordelijk was voor de beroemdste scenes uit de Godfather trilogie, is zondag op 82-jarige leeftijd overleden. Kenners beschouwen het werk van de Amerikaanse Oscarwinnaar als baanbrekend.

Willis is naast de Godfatherfilms, onder meer bekend van de Watergate-thriller All the President’s Men en de Woody Allan films Annie Hall en Manhattan.

Oscar

Tussen 1971 en 1977 sleepten zeven films waaraan de Amerikaan meewerkte 39 Oscarnominaties in de wacht. Negentien nominaties werden daadwerkelijk verzilverd. Willis zelf verkreeg zijn eerste nominatie pas in 1984, voor Zelig van Woody Allen. Zijn tweede kwam in 1990 voor het laatste deel van de Godfather-trilogie.

In 2010 kreeg de filmer alsnog zijn Oscar. De organisatie van de prestigieuze prijs beloonde in dat jaar het ‘onovertroffen meesterschap van licht, schaduw, kleur en beweging’ van Willis met een oeuvre-Oscar.

Duisternis

De cameraman had de bijnaam ‘prins van de duisternis’ omdat hij veel gebruik maakte van schaduweffecten. Hierdoor waren de ogen van de acteurs vaak niet goed zichtbaar.

Volgens Richard Crudo van de American Society of Cinematographers is Willis ‘een van de giganten die absoluut hebben veranderd hoe films eruit zien’. Francis Ford Coppola, die de Godfather films regisseerde, vergelijk het werk van Willis zelfs met dat van een ‘renaissance kunstenaar‘.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.