cultuur

Wat zegt Fortuyn over EU in niet eerder vertoond interview?

Door Tom Reijner - 19 mei 2014

Politicus Pim Fortuyn had vier dagen voor zijn dood nog een interview, dat nog niet eerder op tv is vertoond. Het gesprek is dinsdagavond te zien bij het tv-programma Altijd Wat van KRO-NCRV.

De NCRV besloot het destijds het niet uit te zenden, maar komt er een aantal dagen voor de Europese verkiezingen alsnog mee. Dat heeft vooral te maken met de thematiek, want Fortuyn spreekt uitgebreid over de Europese Unie en zijn ideeën daarover.

Prijskaartje

In zijn Rotterdamse huis zegt de vermoorde politicus op vragen van verslaggever Wilfred Scholten dat hij voorstander is van de uitbreiding van Europa. ‘Als premier zal ik vurig voor uitbreiding van Europa pleiten, vooral vanwege de veiligheid en stabiliteit, maar ik zal het prijskaartje erbij doen,’ zei Fortuyn toen.

Hij noemde Europa verder een uniek politiek project dat door de Europese bevolking moet worden gedragen. ‘Als dat niet zo is, zullen we nog meemaken dat wat we hebben opgebouwd, uiteen valt. Het cement zal toch moeten zijn dat de mensen voelen dat de verschillende volkeren bij elkaar horen.’

Moordenaar

Het interview maakt deel uit van een reportage waarin ook oud-LPF-fractievoorzitter Mat Herben, PVV-Kamerlid Barry Madlener, VVD-prominent Hans Wiegel en publicist Thierry Baudet aan het woord komen.

Fortuyn werd op 6 mei 2002 vermoord door Volkert van der Graaf op het parkeerterrein van het Mediapark in Hilversum. De veroordeelde moordenaar kwam begin deze maand vrij uit de gevangenis. Hij kreeg achttien jaar voor de moord, maar mocht na twaalf jaar onder voorwaarden de gevangenis verlaten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.