cultuur

‘Wereldberoemde David van Michelangelo staat op instorten’

Door Tomasz Blom - 02 mei 2014

Een van de beroemdste kunstwerken ter wereld, de marmeren David van renaissancekunstenaar Michelangelo, vertoont breuken in zijn benen en enkels. Hierdoor is de vrees ontstaan dat het 5,5 ton wegende beeld door zijn enkels zal zakken.

Dat blijkt volgens de Italiaanse televisie zender RAI Uno uit onderzoek door wetenschappers van de Universiteit van Florence.

Renaissance

Michelangelo creëerde het werk tussen 1501 en 1504, op het hoogtepunt van de renaissance, uit één brok marmer. Het standbeeld stelt het ideaal voor van het mannelijke lichaam en verwijst naar het Bijbelse verhaal van David en Goliath.

Het 5,17 meter hoge beeld stond na voltooiing ruim 350 jaar lang in weer en wind buiten op de Piazza della Signoria voor het Palazzo Vecchio in Florence. In 1873 werd het kunstwerk naar de Galleria dell’Accademia verplaatst, waar tegenwoordig meer dan een miljoen bezoekers per jaar het kunstwerk bezoeken.

Trillingen

Het vermoeden bestaat dat onder meer de trillingen van de vele bezoekers het beeld hebben beschadigd. Michelangelo gebruikte bovendien marmer van mindere kwaliteit voor zijn meesterwerk.

Daarnaast hebben het razende verkeer van Florence en eerdere aardbevingen het beeld weinig goed gedaan. Al jarenlang pleiten deskundigen daarom voor een verplaatsing naar een aardbevingbestendig museum.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.