cultuur

Zweedse regisseur Malik Bendjelloul (36) overleden

Door Shari Deira - 14 mei 2014

De Zweedse Oscar-winnaar Malik Bendjelloul is dinsdag plotseling overleden. Hoe Bendjelloul om het leven is gekomen, is onduidelijk, maar de politie sluit een misdrijf uit. De regisseur is 36 jaar geworden.

Bendjelloul is vooral bekend van de documentaire Searching for Sugar Man over de muzikant Sixto Diaz Rodriguez. Vorig jaar won hij een Oscar voor beste documentaire. Het was de eerste keer sinds 1984 dat een Zweedse inzending een Oscar won.

Verhaal

Sixto Diaz Rodriguez, een zanger uit Detroit, werd nooit beroemd in de Verenigde Staten maar was in de jaren zeventig een legende in Zuid-Afrika. ‘Dit is het beste verhaal dat ik ooit heb gehoord,’ zei Bendjelloul.

Hij maakte kennis met het verhaal van Rodriguez tijdens een reis naar Kaapstad. De filmmaker had weinig budget om Searching for Sugar Man te maken. De documentaire is deels opgenomen met een iPhone-app, omdat Bendjelloul geen geld meer had.

De film kreeg nog meer prijzen, onder meer de Britse BAFTA voor beste documentaire en de Zweedse Guldbagge Award. Bendjelloul werkte inmiddels aan een nieuwe film, maar wilde daarover geen details geven.

Bekijk de trailer van Searching for Sugar Man:

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.