cultuur

Cees Bantzinger, het leven van deze kunstenaar en journalist

Door Lucas Gasthuis - 25 juni 2014

Op 15 juli 2014 is het honderd jaar geleden dat tekenaar Cees Bantzinger werd geboren. Bantzinger behoorde sinds de jaren vijftig samen met Eppo Doeve en Jo Spier tot de bekendste illustratoren van dag- en weekbladen in Nederland.

Hij trad in 1948 in dienst van Elsevier en reisde voor het weekblad de hele wereld over met indrukwekkende reportages als resultaat. Daarnaast oogste Bantzinger veel lof met zijn vrije werk, in het bijzonder zijn tekeningen van vrouwen.

Kunst

Zijn dochter Anne-Rose Bantzinger beschrijft in deze 100 pagina’s tellende Ter Herinnering Cees Bantzinger (1914-1985) het leven van de kunstenaar/journalist. Zijn eerste schreden in de kunst, zijn huwelijk met zangeres Jettie Paerl, de oorlogsjaren, waarin hij een illegale uitgeverij begon en het geheim dat Banztinger zijn hele leven met zich meedroeg.

In afzonderlijke hoofdstukken worden alle genres die Bantzinger beheerste in woord en vooral veel beeld belicht. Van de reportages die hij maakte in Rome, Griekenland en IJsland tot zijn impressies van het kroegleven, en van rechtbanktekeningen tot zijn beroemde lijnschetsen van vrouwen.

Uitgave

Aan deze uitgave werkten prominente Nederlanders mee die Bantzinger als vriend of collega hebben meegemaakt en experts die zijn werk goed kennen, onder wie theatermaker Hans Croiset, tekenaar Peter van Straaten, voormalig Elsevier-journalist Wim Zaal, conservator van het Prentenkabinet van het Rijksmuseum Marijn Schapelhouman en historicus Jop Euwijk.

Donderdag 17 juli wordt deze uitgave gepresenteerd in Museum Jan van der Togt in Amsterdam, Bantzigers laatste woonplaats. Niels Beugeling, directeur van het Persmuseum, zal de tentoonstelling inleiden. De tentoonstelling duurt tot en met 31 augustus. In dezelfde periode is in het Persmuseum een expositie over Cees Bantzinger als tekenend journalist.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.