cultuur

Japanner Shigeru Ban ontvangt Pritzker Architecture Prize

Door Irene Start - 13 juni 2014

De 56-jarige Japanse architect Shigeru Ban ontvangt vanavond in het Rijksmuseum in het bijzijn van prinses Beatrix de prestigieuze Pritzker Prize 2014. De ceremonie is vanaf 19.00 te volgen via livestream.

Ban krijgt de prijs niet alleen omdat zijn werk eruit springt of omdat hij een ‘starchitect’ is, maar omdat hij luistert naar de wensen van de bewoners en ook in staat bleek tot het snel ontwerpen van noodwoningen voor rampgebieden. Zijn humanitaire werk gaf de doorslag.

Ceremonie

‘De waarde van de jury bepaalt het belang van de prijs,’ zo zei Hyatt-CEO Tom Pritzker, sponsor van de Pritzker Prize, vrijdagmiddag tegen de verzamelde internationale pers.

De prijs begon in 1979 bescheiden, maar is inmiddels met dank aan zwaargewichten in die jury uitgegroeid tot een van de belangrijkste architectuurprijzen.

De ceremonie is elk jaar op een andere plek, van het Witte Huis in Washington tot de Hermitage in Sint Petersburg. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 100.000 dollar.

Excellent

Ban wilde nog niet te veel weggeven van zijn speech vanavond, maar onthulde vast dat hij zijn kantoor, met afdelingen in Tokyo, Parijs en New York, niet gaat uitbreiden, hij wil aan elk project aandacht blijven geven.

De jury nam met de keuze voor Ban dit jaar duidelijk afstand van ‘lege’ iconisch bedoelde architectuur waarin het alleen draait om het ego van de architect.

Toeval

In het verleden wonnen nogal wat Japanners. Toeval? Volgens Pritzker niet helemaal: ‘Ambachtelijkheid is een belangrijk deel van de Japanse cultuur.’

Ban zelf relativeert: ‘Ik volgde alleen de middelbare school in Japan. Daarna verhuisde ik naar de Verenigde Staten en daar ben ik uiteindelijk gevormd.’

De livestream van de ceremonie is via deze link te volgen

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.