cultuur

VARA koopt Graham Norton Show, Comedy Central is boos

Door Shari Deira - 12 juni 2014

De VARA heeft de uitzendrechten van The Graham Norton Show gekocht, tot groot ongenoegen van Comedy Central. Vanaf half oktober is de populaire BBC-talkshow te zien op de publieke omroep.

‘De show is al jaren met succes te zien op Comedy Central. We zitten in een competitieve markt, maar wij vragen ons af wat het publieke belang is van het aankopen van een programma dat al lang te zien is bij een andere omroep,’ zegt Maurice Hols van Comedy Central tegen De Telegraaf.

Shows

In het programma ontvangt Graham Norton internationale beroemdheden. Zo waren eerder Tom Cruise, Matt Damon, Mila Kunis en Quentin Tarantino te gast. Het praatprogramma is in 2011, 2012 en 2013 bekroond tot beste Britse entertainment- en comedyprogramma.

Hols zegt dat hij wel begrijpt dat de publieke omroep meer ‘kant en klare’ shows koopt, vanwege de bezuinigingen. ‘Maar richt je dan op programma’s die een publieke functie hebben.’ BNN kocht eerder al Jimmy Fallons The Tonight Show.

Volgens Hols verstoort de publieke omroep de markt door bedragen te bieden ‘die commerciëlen nooit kunnen betalen’. De NPO betaalt naar eigen zeggen een ‘marktconforme prijs’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.