cultuur

Burgemeester Amstelveen roemt werk Cees Bantzinger

Door Lucas Gasthuis - 20 juli 2014

Burgemeester Mirjam van ’t Veld van Amstelveen heeft het werk van Cees Bantzinger ‘heel indrukwekkend’ genoemd. Zij deed dat 17 juli tijdens de opening van de expositie ‘Ter Herinnering Cees Bantzinger’ in het Museum Jan van der Togt in Amstelveen.

Het was naar eigen zeggen haar eerste officiële handeling als burgemeester van Amstelveen; zij werd op 3 juli geïnstalleerd.

Belangstellenden

De opening van de (verkoop)expositie met het vrije werk van de in 1985 overleden kunstenaar, trok ruim 200 belangstellenden.

Onder de geïnteresseerden waren onder anderen prof. Arnold en Betty Heertje, presentator Prem Radhakishun, (strip)tekenaar Theo van den Boogaard, patissier Cees Holtkamp, Annelies Bayens, Maria Heyboer, Marcel Fleury, die alle lijsten had verzorgd, Tonny en Liesbeth Eyk, de Gebroeders Grimm, en Ruud Douma, die 27 juli als Dolly Bellefleur een optreden verzorgt in Theater van ’t Woord in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam ter gelegenheid van haar 25 artiestenjubileum oktober dit jaar.

Veelzijdigheid

De tentoonstelling ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van Bantzinger werd ingeleid door Niels Beugeling, directeur van het Persmuseum in Amsterdam.

Beugeling prees de veelzijdigheid van het werk van Bantzinger en de grote nieuwsgierigheid die de tekeningen uitstralen. Vooral Bantzinger tekeningen van vrouwen roemde hij. ‘Ze zouden getekend kunnen zijn door een beeldhouwer. Vandaar wellicht dat het werk me zo aanspreekt,’ aldus Beugeling, zelf zoon van een beeldhouwer.

Beugelings eigen Persmuseum heeft een kleine tentoonstelling over Bantzinger als tekenend journalist. Beide expositie zijn nog te bezichtigen tot en met 31 augustus.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.