cultuur

Dochter schenkt 150 tekeningen Cees Bantzinger aan Persmuseum

Door Lucas Gasthuis - 15 juli 2014

De dochter van Elsevier-tekenaar Cees Bantzinger heeft 150 tekeningen van haar vader aan het Persmuseum in Amsterdam geschonken. Deze schenking heeft Anne-Rose Bantzinger gedaan ter gelegenheid van Bantzingers honderdste geboortedag, 15 juli 1914.

Directeur Niels Beugeling van het Persmuseum toonde zich dinsdag zeer verheugd over de aanwinst. ‘Het museum bezat tot op heden geen enkele tekening van Bantzinger.’

Blij

Bij de tekeningen zitten illustraties die Bantzinger maakte bij de stukken correspondent Jan Brusse uit Parijs, getekende reisreportages, impressies van Amsterdam en circa 30 politieke tekeningen.

Beugeling: ‘Van sommige politieke tekeningen zie je de hele ontstaansgeschiedenis omdat ook de eerdere versies nog aanwezig zijn. Van een tekening zijn wel vijftien verschillende varianten. We zijn dan ook bijzonder blij met deze gift.’

Bantzinger (1914-1985) behoorde na de oorlog samen met Jo Spier en Eppo Doeve tot de belangrijkste tekenaars in de Nederlandse dag- en weekbladen. Bantzinger trad in 1948 in dienst van Elsevier en tekende tot zijn overlijden voor het weekblad.

In het Persmuseum is tot 31 augustus een kleine selectie te zien van de tekeningen die Bantzinger voor Elsevier maakte, getiteld ‘Bantzinger, tekenend journalist‘.

Portretten

Het museum toont veelal de originele tekening naast de weekbladpagina waarop de tekening staat. Het weekblad werd tot 1965 op krantenformaat – het zogeheten broadsheet – gedrukt.

Zo is een pagina te zien uit Elsevier van 28 januari 1956 met prachtige portretten van de chique gasten van hotel Americain in Amsterdam. Maar ook drie pagina’s, afgedrukt op 19 en 26 december 1964 en 16 januari 1965, met impressies van een lange reis die Bantzinger door Marokko maakte.

Expositie

Direct na de oorlog stond de persfotografie nog in de kinderschoenen en werd eerder een tekenaar met een reporter meegestuurd dan een fotograaf. Zo zat Bantzinger bij een interview in Jeruzalem met Teddy Kollek, de burgemeester van de Israëlisch hoofdstad, dat in Elsevier van 23 december 1978 werd afgedrukt.

Donderdag 17 juli opent in Museum Jan van der Togt in Amstelveen een expositie met het vrije werkt van Bantzinger. Ook deze tentoonstelling, waar ook werk van de kunstenaar te koop is, loopt tot en met 31 augustus. Beugeling zal donderdagavond in het Amstelveense museum een toespraak houden over het werk van Bantzinger.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.