cultuur

Raad voor Cultuur vindt publieke omroep te links

Door Shari Deira - 11 juli 2014

De publieke omroep is te links en grijpt te veel terug op bekende gezichten. Hierdoor wordt een te groot deel van de Nederlandse bevolking niet vertegenwoordigd in het publieke bestel.

‘Er is sprake van gebrek aan pluriformiteit en talentontwikkeling. Daardoor loopt de publieke omroep het risico te verworden tot eenheidsworst,’ zegt Mathieu Weggeman, lid van de Raad voor Cultuur, tegen het Nederlands Dagblad.

Weggeman zegt dat het geluid van de VARA binnen de publieke omroep zwaar is oververtegenwoordigd. ‘Bij de koffieautomaat wordt ’s ochtends gepraat over wat er in De Wereld Draait Door en bij Pauw & Witteman is besproken.’

Belastinggeld

Volgens Weggeman vertegenwoordigde alleen Pownews het afgelopen televisieseizoen een ander geluid. Daardoor krijgt niet iedereen in Nederland ‘evenveel waar voor zijn belastinggeld’.

Dat komt niet door de VARA, maar door de netmanagers en bestuurders van de publieke omroep, zegt Weggeman. Zij moeten een actievere rol spelen om tot pluriforme programmering te komen. De kijkcijfers mogen daarbij niet leidend zijn.

‘Als iedereen zich laat leiden door de kijkcijfers wordt het een eenheidsworst. Dan je trek je naar RTL 4 toe,’ zegt Weggeman. Verder houdt de publieke omroep te veel vast aan oude namen. Volgend seizoen ook door Paul Witteman een nieuw programma te geven.

Old boys network

De publieke omroep had ook kunnen kiezen voor een jonge presentator. ‘De publieke omroep grijpt steeds terug op het old boys network.’

Zoals te verwachten is, herkent de publieke omroep zich niet in de kritiek van Weggeman. De meeste Nederlanders zouden de publieke omroep niet als links ervaren en het aanbod is al voldoende pluriform.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.