cultuur

Russische krant vraagt Nederland om vergiffenis MH17

Door Shari Deira - 25 juli 2014

De Russische krant Novaja Gazeta vraagt Nederland om vergiffenis voor de fatale vlucht MH17. Op de voorpagina van de krant staat een foto van de rouwstoet, met daarboven de woorden ‘Vergeef ons, Nederland’.

Daaronder staat ook een vertaling in het Russisch. De krant publiceert verder een verslag van de aankomst van de eerste lijkkisten in Nederland en een verslag van een correspondent in het rampgebied.

In het artikel vertelt een inwoner uit het rampgebied over een lichaam van een van de slachtoffers die op het dak was gevallen. Volgens de krant ligt de schuld van de ramp ‘volledig bij hen die de lucifers in de handen drukten van patiënten uit Loeghansk en Donetsk’.

Kritisch

Novaja Gazeta is bijna de enige onafhankelijke en kritische krant in Rusland. Onder anderen Anna Politkovskaja werkte voor de krant. Politkovskaja, die erg kritisch was over Vladimir Poetin, werd in 2006 vermoord.

Haar dood wordt gezien als bewijs dat Rusland de veiligheid van journalisten niet kan garanderen. Begin juni werden twee mannen veroordeeld tot een levenslange celstraf.

Volgens de Verenigde Staten blijft Rusland pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne bewapenen. Ook zou het Oekraïense leger vanuit Rusland zijn beschoten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.