cultuur

Terugkomst slachtoffers MH17: wereld ziet hoe Nederland rouwt

Door Shari Deira - 24 juli 2014

In de Nederlandse kranten is donderdag volop aandacht voor de indrukwekkende aankomst van de eerste lichamen van slachtoffers van vlucht MH17 in Eindhoven. Na het gesol met de lichamen is er eindelijk respect voor de slachtoffers.

‘Samen. Nederland geeft een indrukwekkend eerbetoon aan de slachtoffers van de vliegramp,’ staat op de voorpagina van het AD. De Telegraaf wijst erop dat de slachtoffers nu ‘in goede handen zijn’.

Eerbetoon

Op de voorpagina van de Volkskrant staat: ‘Nederland betoont eer’. ‘Duizenden stonden langs de snelweg tussen Eindhoven en Hilversum. De dag van nationale rouw gaf de doden van MH17 het passende eerbetoon bij de verlate thuiskomst.’

Ook dagblad Trouw heeft op de voorpagina een foto van de rouwstoet, die de lichamen van Eindhoven naar Hilversum bracht. ‘Een dag die zich spontaan en respectvol ontvouwt. Nederland rouwt zonder voorschriften.’

Nederland 1 zond de aankomst van de eerste lichamen woensdag live uit. Ruim twee miljoen Nederlanders zagen hoe de lichamen aankwamen en werden overgebracht naar Hilversum.

Rouwstoet

Internationale media keken ook hoe Nederland rouwde om de slachtoffers van de fatale vlucht. Op de voorpagina van The Times staat een foto van koning Willem-Alexander en koning Máxima die zichtbaar zijn geraakt.

De Amerikaanse nieuwszender CNN zond de rouwstoet live uit. Nieuwsuur-journalist Eelco Bosch Van Rosenthal vertelde de Amerikanen hoe de dag in Nederland werd beleefd. Weekblad Time schrijft over de ‘unieke manier’ waarop Nederlanders rouwen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.