cultuur

Zelfs geruzie kan kijkcijfers VI Oranje niet opschroeven

Door Shari Deira - 08 juli 2014

Het geruzie tussen René van der Gijp en Johan Derksen heeft de kijkcijfers van VI Oranje niet vooruit geholpen. Wie dacht dat er meer kijkers zouden zijn om te zien of de onenigheid tussen de mannen verder zou escaleren, heeft het mis.

Maandagavond stemden 980.000 kijkers af op VI Oranje, terwijl dat er zondag nog ruim één miljoen waren, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. Concurrent Studio Brasil van de NOS had maandag meer dan 1,5 miljoen kijkers.

Publiek

Van der Gijp uitte vorige week kritiek op zijn collega Derksen, die meteen na de uitzending van het programma vertrekt. ‘Johan rijdt 10 seconden na de uitzending – als ik met het publiek op de foto ga – alweer over de Utrechtse baan, op weg naar huis.’

Voormalig VI-hoofdredacteur Derksen schrijft deze week in een column dat Van der Gijp ‘megalomane trekjes’ vertoont en voor de uitzending antidepressiva slikt. ‘Dan wordt hij hyper en schreeuwt en giert hij er anderhalf uur lustig op los.’

Kijkcijfers

De relletjes tussen de mannen van VI Oranje leidden in het verleden nog wel eens tot heftige confrontaties aan tafel en tot meer kijkers. Van der Gijp zegt dat het ook nu de bedoeling is van Derksen om met het geruzie de kijkcijfers op te schroeven.

Derksen bracht Van der Gijp maandag op de hoogte van de column: ‘Johan zei daarbij dat dit de kijkcijfers weleens ten goede zou kunnen komen. Iemand die dat zegt, is toch geestelijk afgeschreven?’ Het lukte Derksen en Van der Gijp maandagavond om zich in te houden aan tafel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.