cultuur

Zuurpruimen VI Oranje vechten elkaar de tent uit

Door Servaas van der Laan - 07 juli 2014

Het voormalige succesprogramma VI Oranje heeft een nieuw dieptepunt bereikt nu René van der Gijp en Johan Derksen het licht in elkaars ogen niet langer gunnen. In een column haalt Derksen hard uit naar zijn tafelgast.

De chemie van het voetbalpraatprogramma op RTL lijkt al een tijdje over te zijn. De vele commerciële items en het eindeloze gemopper op bondscoach Louis van Gaal hebben de meeste kijkers al weggejaagd. Terwijl Studio Brasil van de NOS zo’n 4 miljoen kijkers trekt, blijft het RTL-programma steken op minder dan 700.000 kijkers.

Ruzie

En nu heeft voormalig VI-hoofdredacteur Johan Derksen het ook helemaal gehad met Van der Gijp. GeenStijl plaatste maandag een column van Derksen die deze week in Voetbal International zal verschijnen.

De column, die de directie van RTL zou hebben willen tegenhouden, is gelekt door boze eindredacteuren die het ook hebben gehad met de negatieve sfeer rond het programma.

Megalomaan

Van der Gijp vertoont ‘megalomane trekjes en waant zich een Hollywood-ster,’ schrijft Derksen in de column. Volgens de beroepsmopperkont slikt Van der Gijp voor de uitzending antidepressiva. ‘Dan wordt hij hyper en schreeuwt en giert hij er anderhalf uur lustig op los’.

De voormalige voetballer zou van plan zijn om het contract dat hem met het programma verbindt, in te willen leveren. Derksen: ‘Met zijn ellenlange tirades en zijn neplach is hij intussen een karikatuur van zichzelf. Maar uitgerekend hij gaat nu een bom onder het programma leggen.’

Lachende Van Gaal

Bondscoach Van Gaal zal, als hij het al meekrijgt in Brazilië, de problemen rond het tweetal met pretoogjes aanschouwen.

De door Derksen & co zo vaak bekritiseerde oefenmeester boekt op het WK het ene succes na het andere en heeft zo vrijwel alle Nederlandse voetbalfans voor zich gewonnen. Dat is iets wat ze op de redactie bij VI Oranje al een tijdje niet meer kunnen zeggen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.