cultuur

Amerikaanse acteur en komiek Robin Williams (63) overleden

Door Servaas van der Laan - 12 augustus 2014

De politie heeft de Amerikaanse acteur en komiek Robin Williams (63) maandag dood aangetroffen in diens huis in Marin County, in het noorden van Californië. Williams heeft waarschijnlijk zelfmoord gepleegd.

Dat meldt de politie in een verklaring.

Verstikking

Uit eerste onderzoeken blijkt dat Williams door verstikking om het leven is gekomen. Forensisch pathologen verrichten sectie op het lichaam van Williams om meer duidelijkheid te krijgen over de dood van de alom geprezen acteur.

Williams leed al geruime tijd aan depressies in combinatie met verslavingen aan alcohol en drugs. Hij onderging verschillende behandelingen om van zijn verslavingen af te komen. Hoewel hij van de drugs af wist te komen, begon hij in 2003 weer met drinken. In 2009 werd Williams geopereerd aan zijn hart. In de laatste maanden zouden zijn depressies zijn verergerd mede door de bipolaire stoornis waaraan hij leed.

Improvisaties

Op het podium en de filmset werd Williams geprezen om zijn genialiteit en improvisatievermogen. Zo zou hij de radio-shows in Good Morning, Vietnam (1987) volledig hebben geïmproviseerd.

Het leverde hem zijn eerste Oscar-nominatie op. Er waren uiteindelijk vier nominaties nodig voor de daadwerkelijke toekenning van een Oscar. Hij kreeg het beeldje voor zijn bijrol in Good Will Hunting.

Tragikomisch

De rollen van Williams waren vaak komisch, maar de tragiek lag immer op de loer. Zo transformeerde Williams zich tot de travestiet Mrs. Doubtfire om zijn personage, Daniel Hillard, dichtbij diens kinderen te kunnen laten zijn. En de psychopathische rollen in One Hour Photo en Insomnia waren eerder angstaanjagend dan grappig.

Toch zal Williams worden herinnerd om zijn twinkelende pretoogjes, zijn typetjes met de bijhorende stemmetjes en de vele briljante improvisaties. Een talent waarmee hij zalen aan het huilen en lachen kreeg als stand-up comedian.

Niemand zoals hij

‘Er was er maar één zoals hij,’ laat de Amerikaanse president Barack Obama in een verklaring weten. ‘Hij liet ons lachen, hij liet ons huilen. Hij gaf zijn onmeetbare talent vrij en genereus aan hen die dit het meest nodig hadden. Van onze troepen in het buitenland tot aan de zwakkeren in onze straten.’

Zijn vrouw Susan Schneider zegt de hoop te hebben dat de wereld Williams zal herinneren om zijn humor en niet om zijn tragische dood. ‘Vanmorgen ben ik mijn man en mijn beste vriend verloren, terwijl de wereld een van haar meest geliefde kunstenaars en mooiste mensen kwijtraakte. … Het is onze hoop dat de focus bij zijn herinnering niet op zijn dood zal liggen, maar op de ontelbare momenten waarin hij miljoenen liet genieten en lachen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.