cultuur

Amerikaanse ‘femme fatale’ Lauren Bacall overleden

Door Servaas van der Laan - 13 augustus 2014

In New York is dinsdag op 89-jarige leeftijd de Amerikaanse actrice Lauren Bacall overleden. De Amerikaanse bezweek aan een zware beroerte.

Dit heeft de Bogart-stichting bekendgemaakt.

Bogart

Bacall, op 16 september 1924 ter wereld gekomen als Betty Joan Perske, begon eigenlijk als fotomodel, maar werd al snel ontdekt als actrice.

Ze was nog maar negentien toen ze naast Humphrey Bogart in To Have and Have Not (1944) figureerde. Bogart was 25 jaar ouder, maar dat weerhield Bacall er niet van een jaar later met hem in het huwelijk te treden. Ze zouden samen blijven tot Bogarts dood in 1957. Bacall zou later verklaren dat Bogart de liefde van haar leven was. Haar latere relaties, onder meer met Frank Sinatra, zouden allemaal stranden.

Femme fatale

Samen met haar grote liefde speelde Bacall nog in The Big Sleep (1946), Dark Passage (1947) en Key Largo (1948). Door haar schorre stemgeluid en schalkse oogopslag kreeg de actrice al snel het stempel ‘femme fatale’ opgeplakt. In haar lange en veelzijdige carrière speelde de Amerikaanse ook andere rollen.

In 2009 werd Bacall met een ere-Oscar onderscheiden vanwege haar gehele oeuvre. Bacall laat drie kinderen na.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.