cultuur

Hoofdredacteuren hekelen ‘onevenwichtige’ persreizen naar Israël

Door Servaas van der Laan - 15 augustus 2014

Hoofdredacties van onder meer Trouw en Algemeen Dagblad sturen hun redacteuren niet op persreizen naar Israël die worden georganiseerd door het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). Ze vinden de reizen ‘onevenwichtig’.

Dat schrijft nrc.next vrijdag.

Partijdigheid

‘Ik ben geen voorstanders van meegaan met dit soort reisjes,’ zegt adjunct-hoofdredacteur Frank Poorthuis van het AD. ‘Als wij het nodig vinden om naar Israël te gaan, gaan we zelf naar Israël. Op eigen kosten hebben we geen enkele verdenking op ons dat we partij kiezen in dit conflict,’ stelt Poorthuis.

Het CIDI organiseert ieder jaar een persreis naar Israël en de Palestijnse gebieden. Het CIDI betaalt een groot deel van de kosten. De afgelopen jaren gingen vele journalisten mee met de reis van onder meer De Groene Amsterdammer, nrc.next en weekblad Elsevier.

Oud en wijs

Dagblad Trouw zegt er niet aan mee te doen. ‘CIDI is in Nederland een prominente partij in het Israël-Palestina conflict, dus mede vanuit die optiek is het niet verstandig om mee te gaan,’ laat hoofdredacteur Cees van der Laan weten aan de krant.

Weekblad Elsevier heeft geen problemen met de reis omdat journalisten oud en wijs genoeg zijn om te kunnen waken voor beïnvloeding. ‘Hoe meer mensen op stap gaan, hoe verstandiger ze worden,’ zegt hoofdredacteur Arendo Joustra. Het CIDI mag ook best de verblijfskosten betalen van de deelnemers. ‘De reis wordt er niet anders door als we het zelf zouden betalen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.