cultuur

Meer bekend over doodsoorzaak acteur en komiek Robin Williams

Door Tom Reijner - 12 augustus 2014

Robin Williams, die maandag dood werd aangetroffen in zijn huis in Marin County, in het noorden van Californië, heeft zichzelf opgehangen. Bij het levenloze lichaam van de 63-jarige Amerikaan is tevens een mes gevonden.

Williams heeft zich daarmee in zijn arm gesneden, zegt een woordvoerder van de sheriff van de woonplaats van de acteur dinsdag. Daarna heeft hij zich met een aan een deurpost vastgemaakte buikriem opgehangen.

Verstikking

In de eerste berichten over de dood van Williams werd al gemeld dat hij zelfmoord zou hebben gepleegd. Uit eerste onderzoeken bleek dat hij door verstikking om het leven is gekomen. De beroemde acteur en komiek leed al geruime tijd aan depressies in combinatie met verslavingen aan alcohol en drugs.

Hij onderging verschillende behandelingen om van zijn verslavingen af te komen. Hoewel hij van de drugs af wist te komen, begon hij in 2003 weer met drinken. In 2009 werd Williams geopereerd aan zijn hart. In de laatste maanden zouden zijn depressies zijn verergerd mede door de bipolaire stoornis waaraan hij leed.

Pretoogjes

Fans zullen Williams herinneren als een komische man met zijn twinkelende pretoogjes zijn typetjes met de bijhorende stemmetjes en de vele briljante improvisaties als stand-up comedian. Toch was ook de tragiek vaak dichtbij.

Zo transformeerde Williams zich tot de travestiet Mrs. Doubtfire om zijn personage, Daniel Hillard, dichtbij diens kinderen te kunnen laten zijn. En de psychopathische rollen in One Hour Photo en Insomnia waren eerder angstaanjagend dan grappig.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.