cultuur

Overleden acteur Robin Williams leed aan ziekte van Parkinson

Door Tom Reijner - 14 augustus 2014

De Amerikaanse komiek en acteur Robin Williams, die zich deze week op 63-jarige leeftijd van het leven beroofde, was in het beginstadium van de ziekte van Parkinson. Hij was er nog niet klaar voor om zijn ernstige ziekte in de openbaarheid te brengen.

Dat zegt de weduwe van Williams, Susan Schneider, donderdag in een verklaring. De ziekte van Parkinson zorgt ervoor dat zenuwcellen langzaam afsterven.

Aanvallen

Vlak voor zijn dood leed hij aan angstaanvallen en een depressie. Williams, die altijd open is geweest over zijn alcoholverslaving, had niet gedronken, meldt Schneider. Zij zei te hopen dat ‘anderen de kracht zullen vinden om de zorg en steun te zoeken die zij nodig hebben om met alle worstelingen om te gaan waarmee zij worden geconfronteerd. Zodat zij zich minder bang voelen’.

Deze zomer besloot de acteur  naar een afkickkliniek te gaan in de staat Minnesota om definitief van zijn verslaving af te komen. Hij onderging verschillende behandelingen om van zijn verslavingen af te komen.

Maar de acteur begon in 2003 weer met drinken. In 2009 werd Williams geopereerd aan zijn hart. In de laatste maanden zouden zijn depressies zijn verergerd mede door de bipolaire stoornis waaraan hij leed.

Buikriem

Williams werd maandag dood aangetroffen in zijn huis in Marin County, in het noorden van Californië. Hij had zich met een aan een deurpost vastgemaakte buikriem opgehangen.

De acteur verwierf faam door rollen in films als One Hour Photo, Dead Poets Society en Mrs. Doubtfire. Ook trad hij geregeld op als komiek. Met zijn onnavolgbare improvisaties maakte hij veel mensen aan het lachen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.