Philip van Tijn

Kwestie Hawkeye laat zien hoe oerconservatief voetbalbobo’s zijn

Door Philip van Tijn - 07 maart 2017

Marco van Basten is een van de grootste voetballers van de vorige eeuw: drievoudig Europees voetballer van het jaar en tweevoudig Wereldvoetballer van het jaar. En zonder zijn chronische enkelblessure zou dat zonder twijfel nog vaker zijn geweest.

En hij is een heldere, intelligente man. Goed dus dat de FIFA hem heeft aangesteld als chief officer for technical development. Marco heeft er geen gras over laten groeien: in januari kwam hij met aanbevelingen om voetbal aantrekkelijker en eerlijker te maken.

De prijs van een voetballer: zijn ze al dat geld waard?

Oer-conservatieve sport

Van Basten putte daartoe uit diverse sporten, die minder conservatief zijn dan het voetbal, waar in meer dan een halve eeuw bijna niets is veranderd. Afschaffen van buitenspel, shoot-outs, hantering van zuivere speeltijd. Maar enkele voorbeelden uit zijn lijstje. Mij spreekt nog het meeste aan het vervangen van gele (en wellicht ook rode) kaarten door tijdstraffen. Van gele en rode kaarten profiteren meestal andere tegenstanders dan het elftal waartegen de overtredingen zijn begaan. Tijdstraffen komen langzamerhand in bijna alle groepssporten voor en bewijzen hun effectiviteit.

En daar hebben we meteen de kern te pakken: voetbal is een oerconservatieve sport met als hoogste gezag een stel heren dat meer belang hecht aan het vergaren van miljarden (voor de FIFA en niet voor henzelf, als het meezit) dan aan het wezen van ‘hun’ sport. Een WK laten organiseren in een land waar het 40 graden in de schaduw is, dat soort dingen. Van Bastens rapport werd dan ook zuinigjes ontvangen, en als het even (niet) wil, horen we er nooit meer iets van.

Kritiek op technologie

Onze KNVB – toch ook geen schoolvoorbeeld van vooruitstrevendheid – loopt mondiaal voorop met nieuwe regels. Kun je nagaan! Kunstgras is in opmars en de video-scheidsrechter loopt al een tijdje mee. En nu hebben we ook de doellijntechnologie HawkEye, die tot op de millimeter nauwkeurig is.

De beslissing door HawkEye  ten gunste van Feyenoord – waardoor PSV zijn laatste kans op het kampioenschap kwijtraakte – maakte de tongen los. Maar, erger: de spelers van PSV protesteerden en vonden het niet eerlijk. Terwijl eerlijker dan dit precisie-apparaat niet bestaat. Als Federer of Djokovic door een beslissing van HawkEye de finale van Wimbledon verliest, komt geen onvertogen woord over hun lippen, al kan dat naast de eer een half miljoen schelen.

Conclusie: niet alleen de voetbalbobo’s zijn conservatief, maar ook de beoefenaren. Dus misschien krijgen de over het paard getilde voetballers wel de gedateerde spelregels die zij verdienen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.