In memoriam Premium Corner

John McCain (1936-2018): voorbeeldig patriot

28 augustus 2018

Een politieke belhamel met veel moed die confrontaties met vriend en vijand niet uit de weg ging. John McCain (81) overleed ­zaterdag 25 augustus aan de gevolgen van een agressieve hersentumor.

Senator John McCain heeft het bij de marine nooit zover gebracht als zijn grootvader admiraal John ‘Slew’ McCain, die in de Tweede Wereldoorlog het commando voerde over vliegdekschepen. Of zover als zijn vader, admiraal John S. McCain, die tijdens de Vietnamoorlog bevelvoerder werd over de vloot in de Stille Oceaan. Tijdens een toespraak op de Marine Academie in Annapolis in 1970 stak die de draak met de pacifistische kreet Make love, not war door erop te wijzen dat een goede marineofficier makkelijk allebei tegelijk kan doen. Dat was zeker ook de overtuiging van zijn zoon.

John McCain was gevat en zocht ­altijd het avontuur

Als derdegeneratie-telg uit een marinefamilie meldde John Sidney McCain zich in 1954 aan voor de Academie. Hij was een onbesuisde kadet, altijd in voor een geintje. Onder zijn jaargenoten stond hij bekend als ‘John Wayne McCain’. Met zijn toen al grijze bakkebaarden was hij voor menige vrouw moeilijk te weerstaan. McCain was gevat en zocht altijd het avontuur of het avontuurtje. ‘Lente in het paradijs’, zo beschreef een van zijn veroveringen een avond met John McCain.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.