Robbert de Witt Premium Corner

Impeachment Trump gaat niet over feiten, maar over politiek opportunisme

Door Robbert de Witt - 25 september 2019

Wat zich nu afspeelt in de Verenigde Staten, draait ogenschijnlijk om wat er werd gezegd in een telefoongesprek tussen twee staatshoofden op 25 juli. Maar voor politici in Washington gaat het om iets heel anders, schrijft Robbert de Witt: de campagne voor de presidentsverkiezingen van november 2020.

Het hoge woord is eruit: Nancy Pelosi, de leider van de Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft een onderzoek aangekondigd naar impeachment, een afzettingsprocedure tegen de president.

Veel van haar partijgenoten juichen, want zij dringen daar al heel lang op aan. Al sinds november 2016 kunnen zij niet verkroppen dat 63 miljoen landgenoten Donald Trump president maakten en niet Hillary Clinton. Trumps optreden sinds hij president is, heeft hun opvatting over zijn presidentschap ongetwijfeld bevestigd.

Democraten juichen, ondanks het feit dat zo’n procedure hoogstwaarschijnlijk volstrekt kansloos is. De Democraten hebben sinds de midterms wel een meerderheid in het Huis, maar komen niet in de buurt van een twee derde meerderheid in de Senaat. Integendeel, ze vormen er de minderheid.

Onder Republikeinse kiezers is Trump onverminderd populair

De kans dat voldoende Republikeinse Senatoren amper een jaar voor de presidentsverkiezingen hun partijgenoot in het Witte Huis ‘verraden’ door mee te stemmen met de oppositie, lijkt ook nihil. Dat zou politieke zelfmoord zijn. Want onder Republikeinse kiezers is Trump, ondanks zijn vaak wanstaltige gedrag, onverminderd populair.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.