Eigen huis

Uren debatteren moet ‘aflosboete’ vertragen

20 november 2017

Het moet de ultieme poging worden om de invoering van de ‘aflosboete’ te vertragen. 50Plus en PVV willen dinsdag 21 november samen 35 uur het woord voeren om te voorkomen dat de Tweede Kamer snel een besluit neemt over de invoering.

Staatssecretaris Menno Snel (D66) van Financiën wil het fiscaal voordeel voor huiseigenaren die hun hypotheek geheel of deels hebben afgelost, vanaf 2019 in stapjes verminderen. Vanwege de voorbereidingstijd die de fiscus nodig heeft, moet de Kamer er voor 23 november een besluit over nemen.

 

Nieuw!

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

De oppositie probeert daar een stokje voor te steken door te filibusteren, een Amerikaanse vertragingstactiek, waarbij afgevaardigden zo lang mogelijk het woord voeren om te verhinderen dat er een besluit wordt genomen. Doel is te voorkomen dat Snel zijn deadline haalt.

1.200 minuten

PVV-Kamerlid Edgar Mulder wil 1.200 minuten (twintig uur) het woord voeren, Martin van Rooijen van 50Plus heeft 900 minuten (vijftien uur) spreektijd gevraagd. Volgens het Reglement van Orde van de Kamer is dat in principe toegestaan.

Vraag is waar Mulder en Van Rooijen het in die 35 uur allemaal over gaan hebben – en of ze erin slagen om hun ogen open te houden. Bovendien kan de Kamer nog een stokje steken voor hun plan. Een meerderheid kan beslissen dat er een maximum wordt gesteld aan de spreektijden.

Het debat is live te volgen via deze (luisteren) en deze (kijken) link.

Verder lezen?

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.