Eigen huis

Invoering ‘aflosboete’ in 2019 onzeker

11 november 2017

Het is onzeker geworden of de omstreden ‘aflosboete’ wel in 2019 ingevoerd kan worden.  De Tweede Kamer neemt meer tijd om de afschaffing van het fiscaal voordeel voor huiseigenaren die hun hypotheek geheel of gedeeltelijk hebben afgelost, te behandelen.

Op aandringen van 50Plus in de Kamer wordt het plan niet tegelijk met andere fiscale plannen, maar afzonderlijk behandeld. Ook komt er een hoorzitting. Vertraging is daarvan het gevolg.

NIEUW!

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Daardoor is onzeker geworden of de Tweede Kamer de ingreep nog voor 23 november kan behandelen. Dat is volgens het kabinet nodig omdat de Belastingdienst anders niet genoeg voorbereidingstijd heeft om de ‘aflosboete’ in te voeren.

Eigenwoningforfait

Er is veel onbegrip bij huiseigenaren over de maatregel. Mensen losten sinds de invoering ervan in 2005 extra af op hun hypotheek in de verwachting dat ze daarvoor beloond zouden worden.

Wie geen of nog maar een kleine hypotheek heeft, is in de praktijk vrijgesteld van het eigenwoningforfait. Dat is de regel dat huiseigenaren een deel van de waarde van hun huis bij hun inkomen moeten optellen.

Dertig jaar

De nieuwe coalitie wilde het fiscaal voordeel aanvankelijk in twintig jaar in stapjes schrappen. Na kritiek van huiseigenaren is daar dertig jaar van gemaakt. In het begin zijn de extra lasten klein, maar na verloop van tijd kunnen ze flink oplopen.

Staatssecretaris Menno Snel (D66) bekijkt nu of invoering van de maatregel in 2019 toch nog haalbaar is.

Lees ook over dit onderwerp:

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.