btw Premium Corner

Hof van Justitie kost denksporters veel geld

Door Richard van Boven - 28 maart 2018

Nederland legt de btw-vrijstelling voor sport te ruim uit, denksportverenigingen moeten gewoon btw betalen. Volgens het Hof van Justitie van de EU (HvJ EU) zijn alleen sporten die een fysieke inspanning vereisen, vrijgesteld.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Er zijn bijna 150.000 mensen lid van een denksportbond of -vereniging, bijvoorbeeld een schaakclub. Hun lidmaatschapskosten stijgen nu met 21 procent, de extra kosten zijn voor hen ongeveer 1,5 miljoen euro.

De uitspraak van het HvJ EU heeft voor de denksportverenigingen nog grotere gevolgen, omdat de btw-vrijstelling voor allerlei inkomsten gold. Een vereniging hoefde bijvoorbeeld vaak geen btw af te dragen over kantineverkopen.

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën onderzoekt of denksport niet onder een andere btw-vrijstelling kan vallen.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.