Eigen huis Premium Corner

Bijleenregeling lokt ‘vreemd gedrag’ uit

04 mei 2018

De fiscale bijleenregeling leidt tot ‘vreemd gedrag’ van huizenkopers. De eigenaren die te maken krijgen met de regeling die de hypotheekrenteaftrek aan banden moet leggen, blijken grote bedragen bij te lenen voor onderhoud en verbouwing van hun huis. Is er sprake van gerommel met de regels?

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Dat ‘vreemde gedrag’ blijkt uit een studie van wetenschappelijk medewerker Machiel van Dijk van het Centraal Planbureau (CPB) en Bart Voogt van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), die in het komende nummer van economenblad ESB wordt gepubliceerd.

Overwaarde in nieuw huis

De fiscus gaat er sinds 2004 van uit dat huiseigenaren de overwaarde van hun oude huis investeren in hun nieuwe huis. Wie dat niet doet, mag de rente over de hypotheek voor het nieuwe huis niet meer helemaal van de belasting aftrekken. Doel ervan is de aftrek van hypotheekrente te beperken.

Als iemand zijn oude huis verkoopt voor 200.000 euro, en er rust een hypotheek op van 150.000 euro, gaat de fiscus ervan uit dat hij de 50.000 euro overwaarde in zijn nieuwe huis stopt. Als dat 250.000 euro kost, mag de nieuwe fiscale eigenwoningschuld in principe niet meer dan 200.000 euro bedragen.

Hoe schenkt u zonder de kas van de belastingdienst te spekken? Tijdens het evenement ‘Erven & Schenken in één dag’ op 11 juni 2018 brengen wij u volledig op de hoogte.

Uitzondering voor onderhoud

‘Een uitzondering voor een hogere eigenwoningschuld wordt gemaakt voor schulden die zijn aangegaan voor verbetering en onderhoud van de nieuwe woning,’ leggen Van Dijk en Voogt uit. ‘Ook deze mogen tot de nieuwe eigenwoningschuld worden gerekend.’

Uit de analyse van data van belastingplichtigen door Van Dijk en Voogt blijkt: ‘hoe kleiner de eigenwoningschuld voor de nieuwe woning mag zijn als gevolg van de bijleenregeling, hoe meer zij aangeven geld bij te lenen voor onderhoud of verbetering van de nieuwe eigen woning.’

Niet goed aangeven

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner