erf- en schenkbelasting Premium Corner

Inhaalplanning niet gebaseerd op een realistische inschatting

07 september 2018

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën (D66) legt in een Kamerbrief van bijna 22 bladzijden nogmaals uit waarom het zo enorm misging bij de schenk- en erfbelasting. Het blijkt dat de planning voor het inhalen van de achterstanden eigenlijk helemaal nergens op baseerde.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Financiën dacht ten onrechte dat de achterstanden bij de erfbelasting snel werden ingelopen, maar het tegendeel was waar. Begin juli bleek dat de vertraging alleen maar groter werd.

De Kamer wil weten waarom de fiscus zo slecht op de hoogte was van de daadwerkelijke voortgang, en is benieuwd naar de huidige stand van zaken. Staatssecretaris Snel moet ook beter toelichten door welke ICT-fout de planning helemaal in het honderd liep.

Nauwkeurige inhaalplanning onmogelijk door gebrekkige informatie

Snel heeft de Kamer verkeerd voorgelicht doordat hij zelf ook niet de juiste informatie kreeg van de Belastingdienst.

Er was bij de ontwikkeling van de nieuwe ICT-systemen voor de schenk- en erfbelasting blijkbaar nog weinig aandacht besteed aan de informatievoorziening voor het management van de Belastingdienst. Het management kreeg daardoor geen signalen dat de planning niet werd gehaald, en dat de vertraging juist groeide.

De problemen waren wel op de ‘werkvloer’ bekend, maar de betreffende medewerkers dachten dat de jaarplanning nog steeds haalbaar was. Het management van de Belastingdienst, en daarmee ook Financiën, is pas zeer laat geïnformeerd over de tegenvallers.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.