onroerendezaakbelasting Premium Corner

Gemeente kan zelf bepalen of zonnepanelen meetellen

Door Richard van Boven - 06 november 2018

Staatssecretaris van Financiën Menno Snel (D66) bevestigt dat geplaatste zonnepanelen gewoon meetellen voor het bepalen van de WOZ-waarde. Het maakt niet uit of de zonnepanelen makkelijk zijn te verwijderen.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

De Kamer heeft om een uitleg van de WOZ-waarderingsregels gevraagd naar aanleiding van een recente uitspraak van Hof Arnhem-Leeuwarden. Hierin oordeelde het Hof dat zonnepanelen bij het gebouw horen omdat zij ‘naar aard en inrichting bestemd zijn om duurzaam ter plaatse te blijven’.

Volgens Snel heeft het Hof de regels juist toegepast. Er is terecht geen rekening gehouden met de mogelijkheid om de panelen mee te nemen bij een verhuizing.

Marktwaarde van het pand op de waardepeildatum is beslissend

De WOZ-waarde van een pand is gelijk aan de maximaal haalbare verkoopprijs op de waardepeildatum. Het is niet van belang wat de eigenaar later wil doen met het pand omdat alleen de huidige staat van het pand telt. Voor de waardering maakt het daarom geen verschil of de eigenaar de zonnepanelen op enig moment kan verwijderen.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Gerelateerde artikelen

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.