schenk- en erfbelasting Premium Corner

Achterstanden bij opleggen aanslagen flink ingelopen

04 december 2018

Volgens staatssecretaris Menno Snel van Financiën (D66) zijn de achterstanden bij de schenk- en erfbelasting in de tweede helft van 2018 drastisch verminderd door de genomen maatregelen. Het aantal nog te behandelen aangiften erfbelasting moet eind 2018 zijn teruggebracht tot 6.500.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Begin 2018 moesten er nog 20.400 aangiften erfbelasting worden afgehandeld, en de achterstanden groeiden tot juli alleen maar.

De staatssecretaris heeft onder meer een ‘zomertaskforce’ opgericht om zo snel mogelijk aanslagen op te leggen. In ongeveer vier maanden tijd is de achterstand verminderd van 21.200 aangiften in begin juli naar 9.600 op 9 november 2018.

Snel verwacht op basis van deze cijfers dat er eind december nog 6.500 aangiften wachten op een verdere behandeling. Dat is nog steeds een flink verschil met de normale ‘werkvoorraad’ aan het einde van een belastingjaar. Voor de erfbelasting is de werkvoorraad aangiften meestal rond de 5.000.

Regeling voor benadeelde erfgenamen

Erfgenamen die in de problemen komen door de vertraging kunnen een beroep doen op de tijdelijke ‘knelgevallenregeling’. Zij kunnen de fiscus vragen om de aangifte erfbelasting, of een verzoek om een voorlopige aanslag erfbelasting, sneller af te handelen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.