dividendstripping Premium Corner

Fraude met dividendbelasting is vaak lastig te bestrijden

11 december 2018

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën (D66) erkent dat ABN AMRO mogelijk heeft meegewerkt aan het ten onrechte claimen van teruggaven van dividendbelasting in Duitsland, het zogenoemde dividendstripping. Het betreft de periode tot 2012, Duitsland heeft zijn wetgeving vanaf 2012 aangepast.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

De Duitse fiscus onderzocht de constructies van verschillende banken al voordat de Nederlandse staat de aandelen van ABN AMRO verwierf. Er is met ABN AMRO een afspraak gemaakt over het afbouwen van de activiteiten die mogelijk dividendstripping waren. Volgens Snel verleent ABN AMRO alle medewerking aan het nog steeds lopende onderzoek van de Duitse fiscus.

Het Duitse onderzoek betreft een variant van dividendstripping die in Nederland nooit mogelijk was. Er zijn hier echter wel andere constructies opgezet om ten onrechte een teruggaaf, vermindering of verrekening van dividendbelasting te krijgen. Het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt deze varianten en de (internationale) belastingschade.

De kern van dividendstripping

Bij dividendstripping is er – kort gezegd – bewust onduidelijk gemaakt wie er feitelijk recht heeft op de compensatie van dividendbelasting. Het is daardoor mogelijk dat hetzelfde bedrijf twee keer een teruggaaf ontvangt. Of een bedrijf kan een teruggaaf claimen, terwijl hier normaal geen recht op zou bestaan.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.