economie

Grenscontroles zouden Nederland miljarden kosten

Door Emile Kossen - 21 maart 2016

Het herinvoeren van grenscontroles en een einde aan de Schengenzone zou flinke economische schade veroorzaken voor Nederland, zegt het Centraal Planbureau (CPB). Tot 2020 verwacht het CPB een verlies van 9 miljard euro.

Dat staat in het Sociaal Economisch Plan 2016. Door grenscontroles worden de kosten voor handelsverkeer hoger, en lopen de wachttijden op. Ook wordt toerisme en woon-werk-verkeer negatief beïnvloed door grenscontroles.

Hoge raming
Het CPB gaat uit van eigen berekeningen en concludeert dat de kosten tot 2020 voor Nederland 9 miljard euro bedragen, een daling van 1,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). De hele EU zou 110 miljard euro verlies lijden na het einde van de Schengenzone.

‘Kosten voor massamigratie stuk hoger dan voor grenscontroles’

De kosten worden door het CPB relatief hoog ingeschat: begin maart kwam het gerenommeerde Duitse onderzoek-instituut Ifo tot de conclusie dat Duitsland door grenscontroles per jaar 5 miljard euro verlies draait. De onderzoekers noemden de kosten van grenscontroles ‘een fractie’ van de kosten die door ‘ongecontroleerde massa-immigratie worden gemaakt’.

Dichte grenzen
Steeds meer EU-landen hebben in reactie op de grote migratiestroom besloten hun grenzen te sluiten, van Balkanlanden tot staten in Scandinavië. Nederland deed dat nog niet, maar verhoogde wel het aantal steekproef-controles aan de grens.

Een van de gehoopte resultaten van de EU-deal die afgelopen week met Turkije werd gesloten, is het indammen van migratiestromen naar Europa. EU-leiders in Brussel hopen dat de Schengenzone in november weer geheel hersteld is, maar kunnen nationale grenscontroles goedkeuren voor een periode van maximaal twee jaar.

Migratiestroom naar Griekenland stijgt na EU-deal

 

 

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.