economie

Voortdurende recessie duwt 19 miljoen Russen in armoede

Door Emile Kossen - 21 maart 2016

Dalende olieprijzen, internationale sancties en strenge overheidsbezuinigingen maken het leven voor de gemiddelde Rus er niet beter op. In tien jaar tijd waren er niet zoveel Russen die onder de armoedegrens leefden.

Rusland kampt al sinds 2014 met een diepe recessie. Uit de meest recente cijfers van Rosstat, het statistiekenbureau van de Russische overheid, blijkt dat nu 19,2 miljoen Russen in armoede leven (officieel bij inkomsten van minder dan 122 euro per maand). Dat is een stijging van meer dan drie miljoen in een tijdsbestek van een jaar.

‘Ergste scenario’
De Russische economie heeft vooral veel last van de sterk gedaalde olieprijs. In 2015 werd een vat olie voor zo’n 51 dollar verkocht, de helft minder dan in 2014. Dat is een groot probleem: bijna 70 procent van de Russische export bestaat uit olie- en gasverkopen.

Slechte indicatoren
Prijsniveau: +8,1 procent, ten opzichte van 2014
Besteedbaar inkomen: -6,9 procent
Verkoop van nieuwe auto’s: -34 procent

De Russische premier Dimitri Medvedev waarschuwde in januari al dat Rusland zich moet voorbereiden op het ‘ergste scenario’. De overheidsbegroting rondkrijgen is momenteel extra lastig, omdat Rusland nauwelijks geld kan lenen. Dat is een gevolg van de sancties die Europa en Amerika hebben ingesteld na de Russische annexatie van de Krim.

Bezuinigen
De regering kondigde daarom aan flink te gaan bezuinigen: elk ministerie moet minimaal tien procent in de uitgaven snijden, wat onder meer het onderwijs, sociale zekerheid en de zorg raakt.

Hans Crooijmans:
Rusland zit nu echt klem, sociale onrust dreigt
Gazprom2

Hoewel pensioenen zijn uitgezonderd van de laatste bezuinigingsronde, hadden verschillende Russische regio’s de afgelopen maanden al grote problemen bij het uitbetalen van de uitkeringen aan gepensioneerden. In Novosibirsk, de derde stad van Rusland, werden bijvoorbeeld in januari geen pensioenen uitgekeerd.

Uit een onafhankelijke peiling blijkt maandag dat nog altijd een grote meerderheid van de Russen president Vladimir Poetin vertrouwt. 65 procent zegt hem in 2018 opnieuw als president willen.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.